Blog

De ultieme baby uitzetlijst
Auteur: Carola Siksma Ruiters

De ultieme baby uitzetlijst: alles wat je nodig hebt voor je baby

De ultieme baby uitzetlijst: alles wat je nodig hebt voor je baby

Is er een baby op komst? Van harte gefeliciteerd! De zwangerschap is een bijzondere periode vol vreugde, spanning en soms ook een beetje stress. Eén van de belangrijkste voorbereidingen is het samenstellen van een baby uitzetlijst. Deze lijst bevat alle benodigdheden die je nodig hebt voor de verzorging van je baby. Van de juiste meubels tot de kleinste verzorgingsproducten; het kan overweldigend zijn om te bepalen wat je écht nodig hebt. In dit artikel bespreken we stap voor stap alle belangrijke items en geven we tips voor het optimaliseren van de baby uitzetlijst in jouw situatie, zodat je volledig voorbereid bent.

Wat is een baby uitzetlijst?
Een baby uitzetlijst of geboortelijst is een overzicht van alle basisspullen die je nodig hebt voor je baby, vanaf het moment van de geboorte tot de eerste maanden. Met deze handige checklist zie je niets over het hoofd en dat scheelt stress en paniekaankopen op het laatste moment. Zeker als je voor de eerste keer ouders wordt, is het handig om te weten wat wel en niet belangrijk is.

Waarom is een baby uitzetlijst nog meer belangrijk?
Met een goede baby uitzetlijst heb je niet alleen een duidelijk overzicht van wat je echt nodig hebt, je voorkomt ook dat je te veel of juist te weinig babyspullen aanschaft. Je kunt je budget er beter mee beheren, beter plannen wanneer je welke items moet kopen en kunt eventuele aanbiedingen goed in de gaten houden.

Wanneer begin je met het kopen van spullen voor de baby uitzet?
Om stress te voorkomen is het verstandig om tijdig te beginnen met het aanschaffen van de belangrijkste babyspullen. Het tweede trimester is een goed moment, dan heb je minder last van zwangerschapskwalen en heb je nog genoeg energie. Zorg ervoor dat je de uitzet ongeveer een maand voor de uitgerekende datum in huis hebt, dus rond 36 weken zwangerschap. Je kindje kan immers eerder komen! Hou ook rekening met levertijden van 6 tot 8 weken bij de aanschaf van een kinderwagen of babykamer.

Baby uitzetlijst; wat heb je echt nodig?
Onze complete baby-uitzetlijst is samengesteld door ouders uit de praktijk en professionals in de markt. Deze geboortelijst is verdeeld over verschillende categorieën zoals verzorging, kleding, slapen en vervoer. Het helpt je om georganiseerd en voorbereid te zijn, zodat je zonder zorgen kunt genieten van de komst van je kindje.

Babyverzorging

Het verzorgen van je baby is natuurlijk superbelangrijk. Hierbij een overzicht van de belangrijkste verzorgingsproducten:

 

o   Luiers: of je nu wegwerpluiers of wasbare luiers kiest, je hebt er veel van nodig. Ga maar uit van 8 tot 10 luiers per dag in eerste periode.

o   Luiertafel of commode: een veilige plek om je baby te verschonen en aan of uit te kleden.

o   Billendoekjes: om de billetjes snel schoon te maken zijn billendoekjes een must. Bij voorkeur doekjes zonder parfum, parabenen en andere chemische stoffen waarop je baby allergisch kan reageren

o   Luieremmer: voor het geurloos opbergen van vieze luiers.

o   Billen crème: een goede billen crème helpt luieruitslag voorkomen en verhelpen.

o   Badje of bademmer: een veilige plek om je baby in bad te doen.

o   Babyzeep en shampoo: kies voor milde, hypoallergene producten voor de tere babyhuid.

o   Badthermometer: daarmee zorg je ervoor dat het badwater altijd de juiste temperatuur heeft.

o   Nagelschaaltje of vijltje: om baby’s scherpe nageltjes te knippen of te vijlen.

o   Badolie of lotion: voor na het badje, om de huid zacht en gehydrateerd te houden.

o   Badcape: in een badcape droog je de baby af en kun je de baby warm houden voor het aankleden.

 

Babykleding

Een belangrijk onderdeel van de baby uitzetlijst is babykleding. Je baby groeit snel, dus hou rekening met verschillende soorten maten zoals maat 50/56 voor pasgeborenen en maat 62/68 voor wanneer je baby snel groeit. Wat heb je nodig?

o   Rompertjes: reken op 6 tot 8 stuks in maat 50/56. Kies voor rompers met lange en korte mouwen, afhankelijk van het seizoen. Katoenen rompertjes met drukknoopjes zijn handig en comfortabel.

o   Boxpakjes: ideaal voor overdag en ’s nachts omdat ze je baby in de eerste weken goed warm houden. Zo’n 5 tot 7 boxpakjes zijn voldoende.

o   Mutsjes: een must, omdat een pasgeboren baby zijn warmte vooral verliest via het hoofdje.

o   Truitjes en broekjes: kies voor comfortabele en zachte kleding, liefst van katoen of andere ademende stoffen.  

o   Sokken en slofjes: met 4 tot 5 paar houd je baby’s voetjes lekker warm.

o   Jasje of vestje: zeker als je baby in het najaar of winter wordt geboren, is een jasje belangrijk.

 

Babybed en slaapbenodigdheden

Je baby zal het grootste deel van zijn tijd slapen, vooral in de eerste maanden. Een comfortabele en veilige slaapplek is daarom heel belangrijk. 

o   Wiegje of ledikant: kijk goed of deze aan alle veiligheidsnormen voldoet.

o   Matras: kies voor een stevig, ademend matrasje dat goed aansluit aan de wanden van het bedje.

o   Matrasbeschermer: deze voorkomt dat het matras vies wordt bij ongelukjes.

o   Hoeslakens: zorg voor minstens 2 tot 3 hoeslakens, zodat je altijd een schone bij de hand hebt.

o   Slaapzakjes: Voor de veiligheid kun je beter een slaapzak gebruiken dan dekens. Een slaapzak houdt je baby op goede temperatuur en voorkomt dat je baby onder de dekens terechtkomt en verstrikt raakt.

 

Voeding: Alles voor je baby’s eetmomenten

Of je nu borstvoeding geeft of kiest voor flesvoeding, er zijn enkele essentiële voedingsartikelen die je in huis moet hebben. 

o   Flessen en spenen: ook als je borstvoeding geeft is het handig om een paar flessen en flessenspenen in huis te hebben. Voor noodgevallen of om afgekolfde melk te geven.

o   Flessenborstel: voor het grondig reinigen van de flessen.

o   Flesverwarmer: voor het snel opwarmen van melk op de juiste temperatuur.

o   Melkpoeder (bij kunstvoeding): voor de eerste maanden heb je standaard flesvoeding nodig. Raadpleeg je (consultatiebureau)arts voor de juiste keuze.

o   Borstkolf: handig als je borstvoeding geef maar ook graag af en toe wilt kolven.

o   Hydrofiele doeken: multifunctionele doeken die je kunt gebruiken als spuugdoek, als handdoekje, onder het hoofdgedeelte in het bedje, als zonnescherm… onmisbaar!

o   Fopspeen: een fopspeen helpt bij de zuigbehoefte van je kindje en biedt troost.

o   Voedingskussen: handig om comfortabel borstvoeding of flesvoeding te geven.

 

Vervoer: Hoe neem je je baby veilig mee?

Of je nu met de auto of te voet op pad gaat, een veilig vervoersmiddel voor je baby is onmisbaar.

o   Kinderwagen: Ga je veel wandelen? Dan is een kinderwagen heel fijn en gezond voor je kindje. Kies er een met een verstelbare rugleuning en een reiswieg waarin je kindje goed kan bewegen.

o   Autostoeltje: als je met de auto reist, heb je een goedgekeurd autostoeltje nodig geschikt voor gebruik vanaf de geboorte. Let op dat deze voldoet aan de laatste veiligheidsnormen.

o   Draagzak of draagdoek: voor kortere afstanden of wanneer je je handen vrij wilt hebben, is een draagdoek of draagzak ideaal. Je kunt deze het beste kopen als je kindje geboren is, zodat je deze met je baby kunt uitproberen.

o   Luiertas of verschoontas: een handige tas waar je alles in kwijt kunt tijdens uitstapjes, van luiers tot flesjes.

Voor in huis

o   Box: dat is een veilige plek waar je baby kan liggen, zich goed kan bewegen en spelen terwijl jij je handen vrij hebt.

o   Wipstoeltje: een draagbaar (lounge)stoeltje waarin je baby kan ontspannen en een klein dutje kan doen. 

o   Speelgoed: een aantal basis speelgoeditems voor de eerste periode zijn: een speelkleed, een rammelaar, bijtspeeltjes en een paar knuffels.

 

Veiligheidsmaatregelen

Zorg voor een veilige woonomgeving voor je baby. Voor dat je het weet kruipt je baby in de woonkamer rond! Hier zijn enkele basisveiligheidsartikelen die je zeker nodig hebt:

o   Babyfoon: deze geeft je rust, vooral als je baby in een andere kamer slaapt en je toch een oogje in het zeil wilt houden. 

o   Beveiliging: zodra je baby gaat kruipen moeten stopcontacten zijn afgeplakt en (keuken)deurtjes en laden zijn beveiligd.

o   Traphekje: een must voor als je kindje jouw huis gaat ontdekken! Plaats er het liefste twee: één onder en één bovenaan de trap.

 

Tot slot:
Het samenstellen van een baby uitzetlijst lijkt misschien overweldigend maar met een goede planning en overzicht ben je goed voorbereid. Zorg ervoor dat je de lijst aanpast aan jouw situatie, je budget en het seizoen waarin je baby wordt geboren. Veel artikelen kun je later aanschaffen, maar met deze lijst heb je alles wat je nodig hebt voor de eerste weken en maanden. Begin vandaag nog met het samenstellen van je ultieme geboortelijstje!